HÍREK

 

A 2009/2010-es évadban a Turay Ida Színház az Óbudai Kulturális Központtal (III. kerület, San Marco u. 81.) közösen bérletsorozatot indít, melyben színházunk 3 előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Október 24-én, szombaton a már több városban nagy sikerrel játszott Indul a bakterház c. előadást, mely a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház közös produkciója. A Rideg Sándor regény, és a mindannyiunk által ismert film színpadi adaptációja, a részeges Bakterrel, a Patással, Csámpás Rozival, a Banyával, és persze Bendegúzzal. Főbb szerepekben kedvelt és tehetséges színészeinkkel, mint pl. Mikó István, Nemcsák Károly, Cseke Péter, Boros Zoltán.

November 21-én, szombaton mutatjuk be a Nyolc nő c. előadásunkat, amelynek a címe a nagy sikerű francia filmből ismerősen csenghet a nézők számára. A színpadra vitt történet azonban kicsit más, mint a filmé, arról nem is beszélve, hogy a színház, az "itt és most" varázsával egészen mást tud nyújtani, mint a film.
Egy bűnügyi komédiát láthatnak két részben, amelyben a hó elzárta a külvilágtól a hegyvidéki házat, ahol a karácsonyi készülődés közben holtan találják Marcelt. A házban lévő nyolc nő az áldozat anyja, felesége, húga, sógornője, két lánya és két háztartási alkalmazottja. A gyilkos köztük van, de ki lehet az? A gyanúsítottak szerepében olyan remek színésznőket láthatnak, mint pl. Pásztor Erzsi, Bencze Ilona, Tóth Judit, Halász Aranka, az előadás rendezője pedig Böhm György.

December 12-én kerül színre Óbudán a Csak semmi szexet, kérem, angolok vagyunk! c. fergeteges angol komédia Mikó István rendezésében. Az előadás egy ifjú pár nyugodt életének felfordulását mutatja be, amikor is véletlenül kereskedelmi mennyiségű pornókazetta kerül a lakásukba, amit már a rendőrség is keres. Barátjuk, aki a pornográf cuccok eltűntetésében segít nekik tökéletesen balfácán... Eközben anyósok, bankigazgatók, revizorok és örömlányok felvonulása segíti elő a teljes káosz létrejöttét. A főbb szerepekben Hűvösvölgyi Ildikó, Mikó István, Győri Péter biztosítja Önöket a feledhetetlen estéről.

Várjuk Önöket szeretettel Óbudán is!

Bérletek:
I.-VI. sor: 6 900 Ft
VII.-XIV. sor: 5 700 Ft
XV. sortól: 4 800 Ft

Bérletek kaphatóak a Theatrum Színházi Ügynökségnél (2040 Budaörs, Szabadság út 141., II. em. 10., tel.: 06-23-428-470, 06-30-900-35-85). Igényeiket a helyszínen vagy postai utánvéttel teljesítjük.


Társulatunk 2009. április 11-én tartotta a Komámasszony, hol a stukker? c. komédia bemutatóját.
Görgey Gábor legtöbbet játszott színpadi művét Huszti Péter rendezésében korábban már az Amerikai Egyesült Államokban is sikerrel játszották.

Az alapszituáció, hogy egy szobába öt társadalmilag különböző férfi be van zárva. Ki akarnak jutni a helyiségből, kivéve azt, akinél épp a hatalom (stukker) van. A pisztoly körbejár. A szereplők hol a hatalmat birtokolják, hol pedig annak kiszolgáltatottjai. Egyedül K. Müllerhez nem kerül a revolver, hiszen ő belülről eredően a hatalmat szolgálja. A kulcs a plafonon lóg, de vajon sikerül elhagyni a szobát? Az előadás végén erre is megkapjuk a választ.

A közönség is érzékelhette, hogy Görgey első egész estés darabja megírása óta sem vesztette el aktualitását. Az este folyamán Koncz Gábor, Mikó István, Nemcsák Károly, Győri Péter és Viczián Ottó biztosították a jó szórakozást.

 

További előadásképek
 


Legújabb előadásunkat, A faun c. vígjátékot teltház előtt mutattuk be 2008. november 22-én. A címszerepben Dózsa Zoltánt láthatta a közönség, aki első alkalommal játszott a Turay Ida Színházban. A társulat összeszokott színészeivel együtt egy remek hangulatú előadást hoztak létre Márton András rendezésében, aki szintén szerepelt a darabban.


Tóth Judit és Dózsa Zoltán


Mikó István és Márton András


Bozsó József
 

A faun talán a közönség körében is bevégezte küldetését azzal, hogy nemcsak egy kellemes estét tölthettek el a színházban, hanem elgondolkoztak az előadás mondanivalóján is.
 


Boros Zoltán és Borbély Krisztina

 

További előadásképek
 


Nagy sikerrel mutattuk be Örkény István Macskajáték című tragikomédiáját 2008. október 18-án Újpesten az Ady Endre Művelődési Központban.

A groteszk történet főhősét, Orbánnét Pásztor Erzsi alakítja, aki értelmetlen és reménytelen szerelmét rá akarja erőszakolni mindenkire.  Az özvegyasszony Németországban élő, tolószékes nénjét Tóth Judit játssza, akivel telefonon beszéli meg élete történéseit. Többek között azt, hogyan hódítja el tőle barátnője (Földi Teri) rajongása tárgyát, a nyugalmazott tenort (Konrád Antal). A művet Őze Áron rendezésében láthatták.


Pásztor Erzsi, Tóth Judit, Nyírő Bea


Földi Teri, Konrád Antal


Pásztor Erzsi felejthetetlen alakítását a közönség az előadás végén hatalmas tapssal hálált meg neki is és a többi színésznek, akik szintén elnyerték a nézők tetszését.

Gratulálunk az előadás minden alkotójának!

További előadásképek

Képek a próbáról
 


 

2008. április 26-án mutattuk be az Osztrigás Mici c. zenés komédiát Bor József rendezésében.
"Osztrigás Mici, két láb, két cici" - énekli magáról lenge öltözetben a címszerepet játszó
Sajgál Erika. Hasonló remek rímeket hallhattunk az este folyamán, melyeket Bradányi Iván faragott Szentirmai Ákos dallamaihoz.


Szacsvay László, Sajgál Erika, Márton András


A hazugságokra kényszerülő Petypon orvosprofesszort
Szacsvay László, míg a feleségét, aki állandóan jelenést lát, Hűvösvölgyi Ildikó alakította. A tábornok nagybácsi szerepében Jankovits József indítja el a félreértés-sorozatot, amikor Micit, a könnyűvérű nőcskét a professzor feleségének nézi, Petypon barátja (Márton András) pedig asszisztál a hazugságokhoz.


Szacsvay László és Hűvösvölgyi Ildikó


Kisebb szerepekben is olyan kiváló színészek nevettették a közönséget, mint
Győri Péter, Nagy Gábor és Benkő Péter.


Benkő Péter és Nagy Gábor


A jó hangulatú előadást megtisztelte jelenlétével a két szerző, Szentirmai Ákos és Bradányi Iván, valamint a társulat több színésze is, akik nem játszottak ebben a darabban.


További előadásképek
 


 
Ismét egy újabb előadás a Turay Ida Színházban. 2007. november 30-án Cseke Péter rendezésében az Indul a bakterház premierjét tekinthette meg a közönség. Bendegúzt Boros Zoltán, a baktert Mikó István játszotta, míg a banya szerepében Tóth Judit nyújtott kiváló alakítást.
 


Boros Zoltán


Tóth Judit

 
A vígjátékot ismert népdalok színesítették, melynek a szövege a történethez lett átalakítva. Színészeink vidám énekét, táncát Rusz Milán kísérte harmonikán, melyet a közönség többször is nagy tapssal hálált meg, ezért méltán érdemelte meg a művész a Premierkosarat.
Miután a nézők nagyon jól szórakoztak az előadáson, a társulat és vendégeik megünnepelték a bemutatót.
 


Rusz Milán átveszi a Premierkosarat Darvasi Ilonától
 


 

Herczeg Ferenc Kék róka című színjátéka volt az idei évad második bemutatója, ami a soproni Petőfi Színházzal közös produkció. A premiert 2007. október 28-án tartottuk a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban.
Cecile, a feleség szerepében
Pápai Erikát láthattuk, a férjet Bregyán Péter, a féltékeny házibarátot Nemcsák Károly, Trill bárót  Bozsó József és Lencsit Rárósi Anita alakította.
Az előadás után jó hangulatú fogadás keretében ünnepeltünk. A Premierkosár Díjat
a darab rendezője, Márton András kapta.


Pápai Erika és Bregyán Péter


Pápai Erika és Nemcsák Károly


Márton András


További előadásképek


Képek a bemutató utáni fogadásról

 


2007. szeptember 28-án lett volna színházunk névadója, Turay Ida 100 éves. Rendezhettünk volna egy szokványos gálaestet is, de úgy gondoltuk, hogy a művésznő 90 éve sokkal többet ér ennél. Bozsó József zenés játékot írt életéből, mely valahol egy korrajz is lett, sok zenével, tánccal, történelemmel, filmrészletekkel. A bemutató szeptember 29-én volt, ahová sok színházrajongó, régi filmek kedvelői, barátok, színésztársak és sok-sok néző jött el.

A művésznőt a színpadon
Teremi Trixi jelenítette meg, míg férjét, Békeffy Istvánt, a darab írója és rendezője, Bozsó József játszotta. Az előadásban hallhattuk, a korabeli filmslágereket (Kislány kezeket fel, Egy dunaparti csónakházban, Kalapom-pom-pom stb.), és megelevenedtek Turay Ida pályatársai is.
 


Bozsó József és Teremi Trixi


Habár Dusika már 10 éve nincs köztünk, de bízunk benne, hogy emléke örökre élni fog az emberek szívében! Filmjei, színházi alakításai mindig megőrizik számunkra a bájos naivát, az örökké mosolygó, kedves művészt, aki a színháznál jobban csak férjét szerette. Békeffy István halála után már csak a színházért, a színháznak, a közönségnek élt. A közönség tapsa, szeretete éltette. Isten áldja Őt!


Turay Ida


Turay Ida férjével, Békeffy Istvánnal

 

Előadásképek

Képek a bemutató utáni fogadásról

 


Az idei évadzáró-évadnyitó társulati ülésünket 2007. augusztus 13-án tartottuk Budapesten, a Bródy Caféban. Darvasi Ilona igazgatónő évadnyitó beszédében arra hívta fel a társulat tagjainak a figyelmét, hogy egyre nehezebben lehet eladni az előadásokat a művelődési házak romló anyagi helyzete miatt. Az előző évhez képest többek között e miatt is csökkent a játszott előadások száma. Mindezek ellenére a 2006/2007-es évadban 171 nagyszínházi, 69 pódium és 15 egyéb előadással büszkélkedhet a társulat. Elégedetten nyugtázta, hogy 6 premiert is tartottunk, és a Mirandolina hivatalos bemutatójára sem kell már sokat várni.

Az igazgatónő külön is köszönetet mondott Konrád Antalnak, a Színházi Dolgozók Szakszervezete elnökének, aki folyamatosan segíti a társulat munkáját. (Az elnök úr más irányú elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a társulati ülésen.)

A következő évadban 3 előadás bemutatását tervezzük. Herczeg Ferenc: Kék róka, Rideg Sándor: Indul a bakterház és A szabin nők elrablása című darabokkal igyekszünk majd szórakoztatni a nagyérdemű közönséget, míg szeptemberben, Turay Ida születésének 100. évfordulójára külön emlékműsorral készül a társulat. A Lili bárónő c. operettet új szereposztással, felújítva újra fogjuk játszani, A csúnya lány pedig - amely az eddigi legsikeresebb darabunk, hiszen 107-szer adtuk elő - lekerült a repertoárról.

Két örömteli eseményre is emlékeztetett Darvasi Ilona. Ruga Viktornak, színházunk hangtechnikusának május 18-án megszületett Marcell nevű kisfia, április 3-án pedig az első Turay-bébi született meg, hiszen Boros Borka anyukája (Borbély Krisztina) és apukája (Boros Zoltán) is társulatunk tagja. Vidám hangulatban virágcsokorral köszöntöttük a szülőket.

A szokásos díjátadás keretében elismerést vehetett át Rusz Milán, Nyírő Bea, Szamosi Judit, Lombosi András, Kovács István és Cseke Péter. Az újonnan alapított Citrom Díjat az év legproblémásabb embere, Kiss Zoltán kapta, majd Bozsó József, az előző évi díjazott adta át a Turay Ida Vándordíjat Félix Györgyinek.

A társulati ülés végére is maradt meglepetés, hiszen az eddigi előadásokból vetítettünk egy képösszeállítást, majd a társulat emelkedett hangulatban töltötte el együtt az est hátralévő részét.
 

A társulati ülés képei
 


Tombol az erény c. előadásunk bemutatóját 2007. február 25-én tartottuk a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban (volt KUSZA).


Kautzky Armand és Cseke Péter


Incze Ildikó és Laklóth Aladár


Haffner Anikó és Szacsvay László


Sára Bernadette

Előadásképek

Képek a bemutató utáni fogadásról


BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES NÉZŐNEK!

Reméljük, hogy 2007-ben is találkozunk Önnel előadásainkon!2006. december 16-án Csurka István Döglött aknák c. komédiáját mutattuk be. Másfél évtizede nem játszottak Magyarországon Csurka-darabot, mi most elővettük ezt a remek művet, és nagyszerű színészek előadásában került színre Cseke Péter rendezésében. A főszerepben Koncz Gábort és Ujlaki Dénest láthatjuk.
Ezúttal a
Premierkosarat Ujlaki Dénes kapta.

 


Ujlaki Dénes és Koncz Gábor
 

Előadásfotók2006. november 11-én volt a Potyautas c. zenés vígjáték bemutatója színházunkban. A címszerepet Bozsó József alakítja, aki a Premierkosár Díjat kapta munkája elismeréseként. Bor József rendezte az előadást, aki már sok sikeres zenés produkciót alkotott társulatunknál.
 


Bozsó József és Teremi Trixi az előadásban
 


Bozsó József a Premierkosárral


Bor József
Kiss József és Mikó István (hátul)

 

Képek a bemutató utáni fogadásról

Előadásfotók2006. október 15-én Budapesten a Csili Művelődési Központban volt
Kiss József Az angyalok nem sírnak c. darabjának a premierje, október 20-án pedig a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpontban (KUSZA) a díszbemutatóját tartottuk. Az előadást maga az író, Kiss József rendezte meg. Társulatunk fiatal színésze, Horváth Tamás először játszott főszerepet nálunk, teljesítményéért ő kapta a Premierkosár Díjat.
 


Haffner Anikó az előadásban
 


Horváth Tamás átveszi a Premierkosarat Darvasi Ilona igazgatónőtől
 


Kiss József
 


Kiss Zoltán és Cs. Németh Lajos

 

Díszbemutató utáni házi ünnepség

Előadásképek2006 októberében mutatta be társulatunk a soproni Petőfi Színházzal közös produkcióját, Neil Simon
Furcsa pár c. vígjátékát. Október 14-én Sopronban díszbemutatót tartottunk a színház fennállásának 15. évfordulójának tiszteletére. Az előadást Mikó István rendezte, aki Nemcsák Károllyal alkotja a furcsa párt.


Nemcsák Károly és Mikó István
az előadás egyik jelenetében

 

A bemutató utáni fogadáson a próbákon nyújtott munkájáért a Premierkosár Díjat Szabó Anikó vehette át. Szabó Anikó az előadás rendezőasszisztense, és egyik női szereplője is.


Szabó Anikó
 

Képek a bemutató utáni fogadásról

ElőadásképekMegkezdődtek a
Furcsa pár és Az angyalok nem sírnak című új előadásaink próbái, szeptember elején tartottuk az olvasópróbáikat.

A Furcsa párt a soproni Petőfi Színház fennállásának 15. évfordulójának tiszteletére mutatjuk be Mikó István rendezésében, Nemcsák Károly és a darab rendezőjének főszereplésével. Az előadásban olyan színészek játszanak, akik egykor a soproni színház tagjai voltak. Október 14-én díszelőadást tartunk belőle Sopronban.


Mikó István

További képek a Furcsa pár olvasópróbájáról

 

Kiss József legújabb írását Az angyalok nem sírnakot a szerző rendezésében viszi színre színházunk. Kiss József társulatunk színművésze, aki már évek óta sikerrel írja műveit. Legújabb ifjúsági drámája ősbemutató lesz színházunknál.


Kiss József

További képek Az angyalok nem sírnak olvasópróbájáról

 


Színházunk 2006. augusztus 17-én a Lázár Panzióban, Domonyvölgyben tartotta évadnyitó társulati ülését, amelyen több mint 50 művészünk vett részt. Darvasi Ilona igazgatónő értékelte az előző évadot, melyben 4 új produkció született:  Tamási Áron: Énekes madár, Dale Wasserman: Kakukkfészek, Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Békeffy István-Kiss József-Szentirmai Ákos-Bradányi Iván: A kölcsönkért kastély. A kölcsönkért kastélyból díszelőadást is tartottunk júniusban a Soproni Ünnepi Hetek keretében. A 2005/2006-os évadban 185 nagyszínházi, 71 pódium és 37 zenés illetve gyerekelőadást játszottunk. Ez 89-el kevesebb volt, mint az előző évben, ami betudható annak, hogy az ország, az emberek anyagi helyzete romlott, a művelődési házak kevesebb támogatást kaptak, így kevesebb előadásra volt igényük.

Az országban mindenütt ismerik a színház nevét, nagyon szeretik a társulatot, ez köszönhető a jó színészeknek, rendezőknek, szép jelmezeknek és igényes díszleteknek. A 2006/2007-es évadban 7 előadást tervezünk bemutatni: Goldoni-Mikó-Ferkai: Mirandolina, amore!, Neil Simon: Furcsa pár, Kiss József: Az angyalok nem sírnak, Deval-Nádas-Szenes: Potyautas, Csurka István: Döglött aknák, Jean Letraz: Tombol az erény, Tamási Áron: Vitéz lélek. Már most meghívást kaptunk 2007 nyarára a VI. Makói Operett Fesztiválra, a Soproni Nyári Fesztiválra és a II. Győri Operett Fesztiválra. Eddigi legeredményesebb előadásunk A csúnya lány, mellyel 105 alkalommal szórakoztattuk a közönséget.

A társulati ülésen köszöntöttük a színház friss házasait, Varga Klára színművésznőt és Hajdú Gábor hang- és fénytechnikust, akik 2006. június 17-én kötöttek házasságot.


Varga Klára és Hajdú Gábor


 A 3 év alatt hagyománnyá vált
díjkiosztás idén is megtörtént, mely során Cs. Németh Lajos színművészt, Vásári Mónika színművésznőt, Boros Zoltán színművészt, Nemes Richárd műszakvezetőt, Bencze Ilona színművésznőt, Ruga Viktor hangtechnikust és Szabó Anikó színművésznőt díjaztuk. A Turay Ida Vándordíjat Bozsó József színművész kapta, akinek az elismerést az előző évi nyertes, Benkő Péter színművész adta át.


Benkő Péter átadja Bozsó Józsefnek a Vándordíjat

További képek a társulati ülésről2006. május 13-án nagy sikerrel mutattuk be A kölcsönkért kastély című előadásunkat. A premiert a szerzők is megtisztelték jelenlétükkel. A bemutató után együtt ünnepelt a társulat, amikor két díjat is kiosztottunk. Kiss Zoltán a próbafolyamat alatt nyújtott kimagasló, fegyelmezett munkájáért kapta a Premierkosár Díjat. Darvasi Cecília pedig különdíjban részesült a próbákon tanúsított sokoldalú, kimagasló teljesítményéért.
Gratulálunk a díjazottaknak és az előadás alkotóinak!


Darvasi Cecília


Kiss Zoltán

Képek a premierbuliról

Előadásképek


A Nagyvizit című előadásunkról 2006. május 23-án a Duna Televízió felvételt készít. A tragikomédiát a KUSZA-ban játsszuk 15 órai kezdettel.Az
Énekes madár c. előadásunkat 2005. november 4-én mutattuk be a KUSZA-ban.

Képek a bemutató utáni fogadásról


 

2005. október 15-én tartotta színházunk Dale Wasserman Kakukkfészek c. drámájának bemutatóját a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpontban (KUSZA). Az előadást Bujtor István rendezte, aki az Indián főnök szerepét is játssza a darabban. A közönség szűnni nem akaró tapssal köszöntötte a művészeket az előadás végén. Gratulálunk az alkotóknak!

Fotók a házi ünnepségről 

2005. augusztus 16-án tartottuk ünnepi évadnyitónkat a Hárosi Yacht Klubban. Ekkor került sor az évad értékelésére, és színészeink díjazására. 7 díjat osztottunk ki. Munkájának elismeréseként díjat kapott: Benkő Péter színművész, Félix Györgyi zenei vezető, Medgyesi Ani öltöztető, Mikó István színművész, Pásztor Erzsi színművésznő, Sajgál Erika színművésznő, Tóth Judit színművésznő. Ez az esemény egyben évadzáró is volt, mivel egész nyáron játszottunk, és augusztus 13-án volt az utolsó előadásunk. A nyár folyamán bejártuk az egész országot előadásainkkal, voltunk Makón, Tihanyban, Nyíregyházán, Debrecenben, Miskolcon, Kőszegen, Sopronban, Bicskén stb. Mindenhol nagy szeretettel fogadott minket a közönség. Elmondhatjuk, hogy sikeres évadot zártunk, hiszen a nagyszínházi, gyermek és pódium előadásokkal együtt 306 alkalommal szórakoztattuk a közönséget. Ebből a nagyszínházi előadások száma 206.

 

 

Turay Ida Színház

A Színházat működteti a
Szemiramisz Színházi Kht.

Működési helyszín:
            Óbudai Kulturális Központ
            1032 Budapest, San Marco u. 81.
 
Színház irodája:
            2040 Budaörs, Szabadság út 141.
 
Színház levelezési címe:
            2040 Budaörs, Pf.: 120

Tel / Fax:
+36 / 23-428-470


Email:
Műsorral kapcsolatos:
szemiramisz.kht@chello.hu
szemiramisz@upcmail.hu
szemiramisz@t-online.hu

Honlappal kapcsolatos:
turayidaszinhaz.info@gmail.com
szemiramiszweb@citromail.hu